phone
Национален телефонен номер
0800 14 800

Хекимян: Тази сутрин продължаваме с проф. Камен Плочев, който е управител на Националната здравноосигурителна каса и със Славчо Велков, депутат от БСП. Ексклузивно участие на проф. Камен Плочев след поисканата му в петък оставка от здравния министър. Здравейте и на двамата. Защо Ви поискаха оставката?
Проф. Плочев: Оставката ми бе поискана по едно обвинение, което аз даже отначало не можах да схвана добре за какво става дума. Касае се за едно писмо, което аз написах по решение на дирекционния съвет на НЗОК за възможността до края на годината ние да не можем да разплатим необходимите средства с европейските държави, което може да доведе до връщане на българските граждани и да ни постави в силно неприятна и конфузна ситуация с нашите партньори от Западна Европа.
Хекимян: Става въпрос за 270 милиона, които трябва да бъдат дадени допълнително на Касата, така ли?
Проф. Плочев: За тази година, парите които към днешна дата дължим са 134 милиона, а до края на годината, с просрочията и допълнителните лихви, ще бъдат 200 милиона лева.
Хекимян: Вие възнамерявате ли да подадете оставка?
Проф. Плочев: Не, защо да подам оставка? Аз нищо нередно и незаконно не съм направил.
Хекимян: Подали сте този документ към Народното събрание, а не към здравния министър.
Проф. Плочев: Моля Ви се, на дата 2 февруари 2018 г. аз пиша писмо и го уведомявам, като описвам още 24 писма, които съм му изпратил преди това и го уведомявам за този проблем. А писмото в Народното събрание се получава на 13 февруари 2018 г . Десет дена той би трябвало да има време да се запознае с това писмо.
Хекимян: Славчо Велков е при нас. Да кажем първо защо сте двама, има ли политическа връзка да застанете заедно с професора.
С. Велков: Не, определено казвам. Добро утро на всички. Аз съм тук не в качеството си на народен представител, а в качеството си на човек, който се познава от 45 години с професор Плочев. Ние сме близки приятели, наричаме се братя, ако щете. Работили сме заедно във Военномедицинската академия и сме работили и научни трудове заедно.
Хекимян: Вие сте приятели не заради връзката, не заради БСП?
С. Велков: Нищо общо няма това. Да го изчистим този въпрос. Да Ви кажа – аз ще говоря в лично качество, тъй като това, което ще кажа то не е разглеждано на заседание на парламентарната група на БСП. Утре имаме такова заседание, аз ще предложа моята визия и моите препоръки, ако бъдат приети. Сега, искам да кажа първо следното – че аз съм този, който посъветва професор Плочев, не в петък както казвате, а още в сряда, когато беше извикан, да не си подава оставката, по няколко причини – първо министърът не е негов принципал, той е избран с 205 гласа от Народното събрание и второ – няма за какво, тъй като нееднократно, откакто е управител на Касата е предупреждавал не само министъра, а включително и неговия заместник г-жа Начева, която е и председател на Надзорния съвет на Касата. Ето го това писмо, може да го видите, то е почти идентично с онова уж тайно писмо. И бързам да разсея веднага.
Хекимян: Писмото, в което става въпрос за онези 270 милиона за лечението на българи в чужбина.
С. Велков: Ето ще го видите и във второто писмо от 2 февруари 2018 г.
Хекимян: То изпратено ли е и до зам.-министър Начева?
С. Велков: Ето, вижте до кого е.
Хекимян: До Кирил Ананиев и до госпожа Жени Начева.
С. Велков: Цитират се вътре над 20 писма, които са изпратени преди това.
Хекимян: Нещо друго скандално чухме в петък от Вас: че професор Плочев е бил заплашван. Професоре, кой Ви е заплашвал, кой Ви е предупреждавал преди да Ви бъде поискана официално оставката от страна на министъра.
Проф. Плочев: Директно мене никой не ме е заплашил. Мой приятел, обаче, ми се обади и ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката с добро, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и аз работа в държавна болница като професор никога няма да си намеря.
Хекимян: Това идва като предупреждение от Ваш близък, познат, приятел.
Проф. Плочев: На мой близък се обаждат и го използват като посредник той да ми предаде.
Хекимян: Кой му се е обадил и от къде точно?
Проф. Плочев: Е, сега. Това не мога да кажа.
Хекимян: Все пак това послание е трябвало да стигне до Вас.
Проф. Плочев: То стига от шест човека.
Хекимян: Този човек от приятелския Ви кръг ли е или от професионалните среди?
Проф. Плочев: Най-близкият ми приятел. Почти толкова близък, колкото Славчо Велков.
Хекимян: Лекар ли е?
Проф. Плочев: И това няма да коментирам. Искам да защитя човека.
Хекимян: Как са се свързали той и хората, които са му се обадили.
Проф. Плочев: Познават се и това е някаква тяхна лична връзка.
Хекимян: Решили са по този начин да Ви предупредят?
Проф. Плочев: Да, така са решили да ме предупредят. Директно никой не ми е казвал нищо.
Хекимян: Е, то директно няма как и да Ви кажат, предполагам.
Проф. Плочев: Би трябвало директно да ми го кажат, като пък толкова искат да се махна.
Хекимян: От страна на финансовото, от страна на здравното министерство ли е човекът, който се е обадил на Вашия познат?
Проф. Плочев: Позволете ми да се въздържа от отговор на този въпрос. Нали имам право на това.
Хекимян: Това е важно.
С. Велков: Аз ще Ви дам по-точен отговор. На проф. Плочев от няколко места, високи, му беше оказван натиск. А второ, човекът, за който той Ви говори два пъти го е предупреждавал. Високопоставен политик. Сега, какво ще Ви кажа – ще видим как ще се развие казусът „професор Плочев и НЗОК“, защото аз намирам, че той няма как да бъде освободен от поста, при положение, че този въпрос се решава в Народното събрание.
Хекимян: На висок пост, откъде? В управлението на държавата ли?
С. Велков: От управлението на държавата. В този момент е в управлението на държавата.      
  Хекимян: В този момент в министерство или къде?
С. Велков: Господин Хекимян, има следи, имаме му и телефона, ако трябва ще Ви го покажа. Така че аз лично смятам, че ако се стигне до дебати в залата за оставката на проф. Плочев, не смятам, че ще се стигне до там. Ако се стигне аз ще го изнеса това в зала.
Хекимян: За човека, който се е обаждал.
С. Велков: Да.
Хекимян: Може ли да се докаже какво точно е казал?
С. Велков: Да. Има следа. Не се притеснявайте, аз не си оставям коня никога в реката. Така че аз помагам в случая на Камен Плочев и съм съпричастен. Искам да Ви кажа, че има протоколи от срещи септември и октомври месец с немско посолство, където хората говорят за криза.
Хекимян: Става ли въпрос за министър, за депутат. За какъв човек става въпрос, който си позволява да вдигне телефона да се обажда и да изпраща заплахи.
С. Велков: Всеки може да вдигне телефона и да се обади. Преди това същият този човек е звънял на професора, без да се познават лично.
Проф. Плочев: Аз не вдигнах телефона.
Хекимян: Министър ли е човекът, който се е обаждал?
С. Велков: Мисля даже, че може да се каже, че е по-високо от министър с претенции да управлява държавата. Не е Премиерът, разбира се.
Хекимян: То няма такова междинно звено.
С. Велков: Това не е важно. Не е същността на въпроса. Същността е, че ние имаме тези задължения. Искам да кажа и нещо друго, понеже ме питате. Аз в петък по негова молба се срещнах с министър Ананиев в Народното събрание и разговаряхме почти 40 минути точно по този въпрос. Нищо лошо не искам да кажа за министър Ананиев, като специалист. Той беше със същата молба, да повлияя на професора да си подаде оставката.
Хекимян: Това означава, че някой е подвел министър Ананиев.
С. Велков: Това означава, че някой го праща. Той не може да вземе такова решение да говори с депутат от левицата и в тази връзка ще кажа, че професор Плочев не е ходил да се среща с разни парламентарни сили. Той сподели с мен. Ако е ходил в парламента при някой друг, това е друг въпрос. Министър Ананиев ми каза следното: „Нека да не стигаме до комисията в сряда, защото ще стане цирк, защото аз трябва да кажа там, че професор Плочев ми е обещал първо да я подаде, а след това - не е“. Истината е друга господин Хекимян.  Сега ще Ви кажа. Истината е, че там се бърза, защото като се върне премиерът, тази оставка да бъде оформена. Като дойде да кажат: „Ето, бе , той сам си подаде оставката, той е виновен.“ И вече да почне разместването там. Значи, фигурата, която движи всички неща това е  зам.-министър и шеф на Надзора. Това е  госпожа Жени Начева.
Хекимян: Жени Начева, кавате, че е….
С. Велков: Да, казвам! Не само казвам – тази сутрин видях, че анонсирахте един материал за нея – аз считам, че има достатъчно доказателства за това , че тя грубо се намесва в оперативното ръководство и се опитва да изземва неговите функции.
Хекимян: Това го казва бившият подуправител, който напусна миналата година. Той, между другото, при нас също беше с оплакването за това, че и на него, и в Касата също се месят от високо. Това е заглавие от в-к „Дума“.
С. Велков: Имайте предвид, че този подуправител го освободи професор Плочев – би трябвало да говори срещу него, но не го прави.
Хекимян: Добре, Димитър Петров говори не срещу Вас, който сте го освободили, а срещу Жени Начева. Всъщност това означава ли, че Вие сте се поддали по някакъв начин от страна на зам.-министър Начева да го освободите.
Проф. Плочев: Не, тя не ми е правила натиск да го освобождавам. Жени Начева  това, което правеше е, че се бъркаше грубо в работата. Стигна дотам, че ми докара един човек и ми каза: „Уволняваш си главния секретар и слагаш този човек за главен секретар“. Аз онемях от тази наглост.
Отменя мои заповеди – когато аз давам разпореждания „Всеки, който ходи във външно ведомство и прави нещо, като се върне е длъжен да ми докладва!“ За да съм информиран какво е работил и какво решение е взето. Тя ме вика и ми казва: „Кой ти дава право на тебе да пишеш такива заповеди!“
Хекимян: Чакайте сега, Жени Начева,  която е зам.- министър (отново да кажем), Ви е нареждала директно да назначавате Вашия главен секретар?
Проф. Плочев: Да го уволня…
Хекимян: Да го уволните и да сложите  човек, който тя Ви каже, така ли да Ви разбирам.  А Вие направихте ли го?
Проф. Плочев: Е, как ще го направя! Моля Ви се, аз съм с характер! Изключително груба намеса в работата. Самоволно вика хората, самоволно взима цифри. Цифрите се правят в Министерството на здравеопазването, а не в Касата- сега, които ще се раздават на болниците, което за мене също не е редно. Мисля, че не редно!
Хекимян: А тя има ли тези правомощия? Разписано ли й е от закона?
 Проф. Плочев: А тя, като председател на Надзора, има право да надзирава дейността на Надзора, но не и да се меси в оперативната работа, защото аз не съм дирекция към Министерство на здравеопазването. Аз съм независима от изпълнителната власт институция. И това трябва да се разбере и аз няма да се поддам на никакво въздействие на изпълнителната власт . Само Парламентът, Парламентарната комисия по здравеопазването може да ми въздейства, да ме махне, да ме остави, въобще да ми дава каквито и да е указания , защото – вижте за какво става дума, не може да не е тревожно – вижте как растат задълженията ни, ние ще стигнем….
Хекимян: Какви са тези задължения? С колко нарастват  те?  От 2013 г. до 2017 г.   близо 260 млн. стигат.  Това са задължения към кого и за какво?
Проф. Плочев: Това са задължения към западните ни партньори, т. е. европейските страни, където се лекуват и то, забележете, планово българските граждани, тези, които ние сме поискали. Националните консултанти са написали, че те не могат да се лекуват в България, и аз, съответно, подписвам да отидат да се лекуват в чужбина, защото това е по-важно.
Хекимян: Значи, тези хора отиват да се лекуват в чужбина, защото в България на тях качествено здравеопазване не може да им се предостави.
Проф. Плочев: Да, или не се прави тази методика.
С. Велков:  Защо не попитате проф. Плочев кой е бил шеф на Надзора, когато са най-големите задължения?
Проф. Плочев: Ми Ананиев, кой!
Хекимян: По време на най-голямото нарастване. На хората им се налага - не могат да се лекуват в България, трябва да отидат в чужбина. Но трябва да се плаща - кой ще плаща. Колко сме плащали, през 2015 г.? Изплатили ли сме нещо през 2016 г.
Проф. Плочев: Изплащаме по 20 – 30 млн., но те са стотици милиони. Бюджетът ми за тази година е  70 млн. , а трябва да платя 200. Как да го направя?
С. Велков:  Резервът Ви колко е?
Проф. Плочев: Резервът!? Резервът, всичко се раздаде….
Хекимян: И за резерва, и за състоянието на Касата - само след минути ще говорим, но да изчистим един въпрос , тъй като днес искахме коментар от страна на Жени Начева. Свързахме се с нея вчера но те казаха, че няма да участват днес в предаването ни, няма да се включат и по телефона - надяваме се в следващите дни и тя, или пък, например, министърът да бъдат наши гости.
Сега обаче  включваме или поне ще покажем откъс от вчерашното  предаване, в което говори  Димитър Петров,  бивш подуправител на Касата,  именно по темата за това дали има намеса или не.
Министър Ананиев първо (част от репортажа от Народното събрание от петък 16.02:
Ананиев: По имейла ми изпратиха писмото и изпаднах в ужас. И когато уведомих премиера и министъра на финансите, те не знаеха какво да кажат, това е безумно поведение. Първо ме излъга! Аз съм се държал безкрайно коректно с него, второто нещо – нарушава цялата законова уредба по този въпрос.)
Хекимян: Прескочили сте го, поне това разбираме от неговите думи.
Проф. Плочев: Е, не съм го прескочил - има документ, от 02 февруари.
Хекимян: Обаждал ли се министърът на Вас, за да Ви пита ще има ли такъв документ, ще има ли такова писмо?
Проф. Плочев: Откакто е министър,  за  4 месеца, този човек се е срещал с мен само един-единствен път и то, за да ми поиска  оставката. Това работа между министър и шеф на Каса ли е? Как да говоря с него, като не ме вика!? И друго ще Ви кажа. Вчера говорих с Премиера, ами съвсем друго е… Човекът ми обясни любезно, много точно и ясно ми каза. Вижте сега, имаме проблем не да платим парите, има проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има  група недобросъвестни  български лекари, които работят в Европа, в Европейските държави. Те викат с рейсове определени хора, лекуват ги, уж че са спешни , и след това ние плащаме  тези пари…
Хекимян: Това на вас Ви го казва Премиерът? Вчера ли разговаряхте?
Проф. Плочев: Да, вчера. И като станат още по-богати,   почват да точат и да викат български лекари да работят  при тях, и сестри,  и хем ни взимат парите, хем ни взимат кадрите. Ние това трябва   законодателно да променим и тогава да решим как да плащаме. Много умно и разумно ми говори човекът. Ако беше ми казал така Ананиев, аз нямаше да напиша писмото.
Хекимян: Добре, обаче той  иска ли Ви оставката? Министър-председателят не ви иска оставката?
Проф. Плочев: Не, не….
Хекимян: Това означава, че  с него сте се разбрали, седнали сте и сте обсъдили?
Проф. Плочев: Упрек ми направи.  Каза: „Не се прави така,  нищо не разбираш от политика!“ Нали, което може би е вярно, но а му обясних какви са ми съображенията. Той разбра, че аз нямам намерение нито да клатя правителството, нито да нагрубя някого, нито да не навредя на някого. Искам да разреша един проблем и то своевременно – още от януари.
Хекимян: Вие не искахте ли да се срещнете с министър Ананиев, да го предупредите или да му кажете как стоят нещата и да получите отговор от него, а не…
Проф. Плочев: Ми аз съм му пратил писмо и той трябваше да ми отговори, сега, как да….
Хекимян: Въпросът е да не е нещо лично – от страна на Ананиев към Вас или от Ваша страна към него …. или искате да клатите управлението по този начин.
Проф. Плочев: Не, не искам да клатя никакво управление. Ще ви кажа само едно, че аз вече имам известна резерва към решенията, които взима министър Ананиев. Прословутият Мораториум за лекарствата беше негово предложение – той ни диктува дума по дума  в Надзора как да го дадем, видя докъде стигна - изложи и Надзора, изложи и парламентарната група  т. н.   Така че, оттук нататък много внимателно гледам какво решава министър Ананиев - понеже считам, че тука също е грешно това решение и ще продължат тези пари да се увеличават и ние да изпадаме в неловка ситуация да се чудим как да лекуваме хората…затова.
Хекимян: Добре, значи, да разбираме, че сте съгласен, че има хора, които са в чужбина, изпращат българи там,  лекуват ги мнимо  или не някои от болните , това част от източването ли е…….
Проф. Плочев: Има , това са обаче  спешните, те не са планирани.
С. Велков: Това не са планирани. Той пише писмото за планираните. В това писмо няма никакъв упрек, г-н Хекимян, към министъра. И освен това той не предлага актуализация на бюджета. Той казва: „Моля да бъде обсъдена възможността“. Той дава възможността на неговия работодател, който е парламента, във финансова комисия, в здравна комисия да бъде направено нещо. Тъй като нямам как да стане иначе направено нещо. Вижте кога г-жа Нигяр Джафер му е поставила въпроса на г-н Ананиев, вижте датата отгоре.
Хекимян: Датата е 2. 11. 2017 г.
С. Велков: Е, какво не знае тогава? Вижте подчертаното.
Хекимян (чете): „За миналата година бюджетът на здравната каса бе увеличен с 250 млн. лв.“ Да не четем подчертаните думи, защото са много. Касата дължи 260 млн. лв. за лечение на български граждани в чужди клиники.
С. Велков: 2 ноември. Ето ви два протокола - 12 септември, 10 октомври.
Хекимян: Тези пари обаче, независимо по какъв начин са стигнали дотам тези хора, дали са мними болни, трябва да бъдат платени.
Проф. Плочев: Трябва да бъдат платени, те са изработени.
С. Велков: След като има…
Хекимян: Добре, как да бъде спрян този теч обаче. Не смятате ли, че трябва да има радикални действия?
Проф. Плочев: Абсолютно е прав премиерът, че първо трябва да решим този въпрос.
Хекимян: А Вие на премиера споделихте ли за това, че сте били заплашван, например?
Проф. Плочев: Не, не, такива работи не съм му говорил!
Хекимян: Той не ви ли пита?
Проф. Плочев: За мене това е маловажно!
Хекимян: Е, как да е маловажно! Човек на високо политическо ниво Ви се обажда?
Плочев: За мене е важен този проблем да решим: да върнем парите на хората, да не върнат болен човек и да не умре някой. За мен това е важното! Другото са дребни неща.
С. Велков: Аз това исках…Че ако, не дай си Боже, един човек, един български гражданин, или дете умре по тая причина, значи аз тогава ще му искам оставката на проф. Плочев! Защото той не защищава партиен интерес. Той защищава национално-здравен интерес. Значи, ако той не беше уведомил Парламента, аз щях да му поискам оставката! Защото международен договор не може да бъде изпълнен, без да се задейства механизмът за промяна на модела.
Хекимян: Тези пари заложени ли са в касата да бъдат изплатени?
Проф. Плочев: Не са! И вижте сега: държавата ми е подсказала пътя, по който трябва да вървя: в чл.23, ал.1 от Закона за здравното осигуряване пише, че: „Държавните субсидии от държавния бюджет за изпълнение на задължения произтичат от изпълнението на правилата за системите за социална сигурност“. Т.е трябва целево трябва да ми бъдат дадени пари, за да мога аз да ги платя. Дадени са ми само 70 милиона.
Хекимян: Какви ще бъдат Вашите действия оттук нататък и нека да изчистим въпроса, с който започнахме: откъде идва заплахата към проф. Плочев – ще кажете или няма да кажете? Или това го държите като коз?
С. Велков: Аз зная какво да кажа и кога да го кажа..
Хекимян: Вицепремиер Ви се е обаждал, нали така?
С. Велков: Не! Не е вицепремиер!
Хекимян: А кой? Казахте над министър, но…
С. Велков: Аз ви казах… Е, да той се изживяваше, че ръководи държавата. Аз мислех, че той стои зад всичко това и че тука идеята е да бъде отстранен професора, защото той се оказа костелив камък. Той пък се оказа, че държи на здравето на хората, а не на това кой какво иска там да прави. Така… Нашите действия сега са следните: ние утре имаме парламентарна група (те сега гледат). Ето, ако гледа и премиерът, знам, че по това време гледа, обръщам се и към него: „Г-н премиер, тоя въпрос трябва да бъде решен, без да се стига до каквито и да е оставки!“ Нека да кажа само, че същата тази Жени Начева 2010 г. беше обвинена с две обвинения, престъпление по служба, и премиерът тогава й поиска оставката, но тя се позова точно на това, че Парламентът е този, който я избира, и не си даде оставката. И кой, мислите, я отстрани: Съдът!
Хекимян: Какви са били тези престъпления през 2010 г.?
С. Велков: Не знам какви са били. Едното е за надлимитни средства, отпуснати за болница в Сливен за 800 хил. лв., и други 341 хил. лв. -  на болница в София. Преценено е, че това нито е било в правомощията й, нито е било законосъобразно. Така че на нас ни е ясно какво следва там: ако се случи това, което те искат, те вече дори кадруват кой ще бъде, как ще бъде, мислят.
Хекимян: Кого гласят за Вашата позиция, ако Вие си подадете оставката?
Проф. Плочев: Не знам.
Хекимян: Има ли вариант в Народното събрание това да бъде оттеглено.
Проф. Плочев: Ами то има само правото да бъде оттеглено.
Велков: Кое да бъде оттеглено!? То не е внесено нищо в Народното събрание! Може да го внесе парламентарна група или на комисията да се реши. Нещо, до което не вярвам, че ще се стигне!
Хекимян: Добре, ако предположим, че групата на ГЕРБ излезе с такова решение?
С. Велков: Аз не съм сигурен дали Парламентът би приел оставката на професора и ще ви кажа защо. Защото той само преди7-8 месеца беше избран с 205 гласа и има хора разумни, там в парламентарните групи, особено тези, които са медици, вкл. и в „Обединени патриоти“, вкл. и в ДПС,  вкл. и във „Воля“, и биха се замислили кой крив, кой прав, особено след днешното предаване, когато се разбра, че министърът и неговата заместничка и шеф на Надзора са знаели за всичко това. И да бъде обвиняван проф. Плочев, че е заобиколил някого! Никой не е заобикалял. Той е длъжен да информира Парламента!
Хекимян: Вие как ще действате оттук нататък, проф. Плочев? Бяхте казали преди време, че системата на здравеопазването реално ще блокира, не само ще забуксува, но ще блокира.
Проф. Плочев: Аз бих предложил следното, защото не трябва да се стигне дотам. Системата трябва да работи! Аз съм готов да забравя тези неща, които ми бяха казани, да си протегнем ръка и да продължим да работим. Това трябва да остане настрани! Може, както искат да го тълкуват: че съм написал това писмо, че е грешка или че е нередно, или че е престъпление, каквото искат. Аз лично считам, че това не е така! Затова аз предлагам на хората, с които имам спор в момента да приключим с този спор и да започнем да работим! Най-важното е хората да не почувстват нищо в здравеопазването. Системата не може да се тресе! По-важно нещо от здравето за хората за мен няма!
Хекимян: Това означава, че Вие искате да работите отново с министър Ананиев?
Проф. Плочев: Да!
Хекимян: С Жени Начева?
Проф. Плочев: Да, с всички ще работя!
Хекимян: Ако тя продължава да се меси, както твърдите?
Проф. Плочев: Ами пак ще се боря. Това е по-важното. Това е поправимо!
С. Велков: Да си я озаптят! Вие как мислите, г-н Хекимян, сега в момента на европредседателството, в момента, когато се скъсваме да отидем в чакалнята на еврозоната, в Шенген, ние да предизвикваме партньори като Германия, Австрия и други западни страни с негативно отношение
Проф. Плочев:  И те да се чудят защо трябва да бъде наказан един човек, който иска да си плати парите към нас!?
Хекимян: Ние едва ли ще ги учудим, че нямаме пари в момента. 260 млн. лв, които и не са били предвидени…
С. Велков: Те не са били предвидени в момента да се платят.
Хекимян: Добре, благодаря ви и на двамата. Предполагам, че ще има отговор и на здравното министерство.