пълна упойка
От: Ю** Н** Л** Зададен на: 20/02/2020 Отговорен на: 26/02/2020Въпрос
заплаща ли се от здравна каса пълната упойка при гастроскопия и колоноскопия
Отговор
Гастро- и колоноскопия се извършват в рамките на: клинична пътека (КП) № 68 „Диагностика и лечение на заболявания на горния гастроинтестинален тракт“, КП № 69 „Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт“, КП №71 „Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво“, както и по амбулаторна процедура № 34 „Ендоскопска диагностика на заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт“.
Упойката е включена в цената, заплащана от НЗОК. Пациентът не дължи заплащане в случай, че е здравноосигурен и постъпва с направление за хоспитализация (бл. МЗ-НЗОК №7).
Съгласно Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 г., чл. 344 „Националната здравноосигурителна каса закупува договорената и извършената дейност от изпълнителите на болнична медицинска помощ от обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съгласно Наредба № 9 от 2019 г., както следва:
за дейностите по КП/АПр, които включват:
а) необходимите медико-диагностични изследвания, медицински процедури, прегледи и консултации, удостоверяващи хоспитализацията;
б) медицински дейности и здравни грижи по КП, в стойността на които се включват: необходимите прегледи и консултации за осъществяване на диагностично-лечебния процес; две ежедневни визитации от лекуващия и/или дежурния лекар (при липса на промяна в състоянието на пациента се записва "статус идем"); необходимите за дейността лекарствени продукти (извън тези по чл. 329, ал. 1, т. 1 и 2); основни лекарствени продукти (есенциална листа на Световната здравна организация (СЗО) за осъществяване на анестезия и седация; основни контрастни вещества (с изключение на тези за ЯМР) съгласно есенциална листа на СЗО; медицински изделия (извън тези в списъците по чл. 13, ал. 2, т. 2 от Наредба № 10 от 2009 г., както и извън тези, за които изрично в ДЛА е посочено, че НЗОК не заплаща за тях); услуги, включващи професионални здравни грижи, съгласно Наредба № 1 от 8.02.2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно (Наредба № 1 от 2011 г.); минимум трикратно диетично хранене, предоставено на пациентите по време на тяхната хоспитализация.