phone
Национален телефонен номер
0800 14 800

Във връзка с разпространената и публикувана в медиите позиция на столичната лекарска колегия, озаглавена „Никой не черпи българските лекари, докато спасяват човешки животи“, в която се иска оставката на проф. д-р Петко Салчев – управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заявяваме следното:
 
Цитираното в позицията изречение е извадено манипулативно от контекста на цялото изказване на Управителя на НЗОК  и е в отговор на участие на д-р Тихомир Мустаков, член на столичната лекарска колегия, в публицистичното предаване на Нова телевизия „Пресечна точка“ на 13.07.2021 г. В него той заяви: „Ако някой е влизал в „Пирогов“, един милион лева трябва да им дадат само да се почерпят...Това че са изхарчени 1 млн. лева, според мен, е нищожна сума на фона на другите харчове, които са направени със или без нужда...“
 
Репликата на проф. Салчев в интервюто бе израз на възмущението му от изказването на колега - лекар за свои колеги, както и пренебрежителното отношение на същия лекар към дейността на НЗОК.
 
По отношение на средствата, в размер от 11 229 200 лв., изплатени от НЗОК на „Пирогов“, подчертаваме, че тези средства са предоставяни с цел поддържане на готовността на системата на лечебното заведение да поеме при нужда нови пациенти с Covid-19. Парите не са свързани с отчетена или предоставена медицинска дейност в полза на здравноосигурените лица.
 
Никъде в своето изказване пред Българското национално радио проф. Салчев не се е отнесъл пренебрежително или с неуважение към лекарите и към медицинските специалисти.
 
Националната здравноосигурителна каса винаги е държала на взаимното уважение между договорните партньори.