phone
Национален телефонен номер
0800 14 800

бТВ, „Тази събота”, 21.03.2020 г.
 
Ще стигнат ли парите на Здравната каса за лечение на всички
Проф. Петко Салчев, новият управител на НЗОК
Водещ: Жени Марчева

Водещ: Мой гост е проф. Петко Салчев, новият управител на НЗОК. Добро утро, здравейте.
Петко Салчев: Добро утро.
Водещ: Проф. Салчев, ако приемем, че сме песимисти, а не оптимисти, готова ли е касата да издържа и на най-лошия вариант с разпространението на коронавирус, готови ли сте?
Петко Салчев: Категорично, да, тъй като в момента се разрастват и всичките варианти за действие на касата, така ще я казвам, тъй като така е известна НЗОК.
Водещ: По-добре звучи от НЗОК.
Петко Салчев: Да, по-добре звучи. Всичките възможни варианти. Ние направихме няколко реорганизации. Едната е свързана с това, че голяма част от служителите на районните каса са дадени в разположение на колегите от районните здравни инспекции, за да подпомагат тяхната дейност. Защото всъщност там е една от основната предна линия на действие. Централно управление също реорганизира дейността си. Казвам го пример, тоя, която е в организацията на касата. IT отдела разработва възможности за т.нар. конферентни връзки на постоянно действащите комисии, свързани с лечението на гражданите, и освен това, за да може да се осигури отдалечена конферентна връзка на служителите на касата.
Водещ: Сега, как касата последно ще плаща лечението на пациентите, които са заразени с коронавирус, последно ще се създава ли отделна клинична пътека за това, или се отказахте от отделна клинична пътека?
Петко Салчев: Преди да кажа как ще плаща касата и какво сме направили, искам да успокоя гражданите с няколко данни. Най-вече с това, че те се притесняват дали е готова здравната мрежа за посрещането на това предизвикателство. Всяка вечер в 17 часа имаме обобщена справка за наличните легла в цялата страна, които са свободни, които са заети и по различните групи легла. Ние наблюдаваме основно четири групи легла. В момента с това, което трябва да бъде в готовност, това са анестезиологичните и реанимационните легла, леглата в отделението по вътрешни болести, инфекциозните легла и /.../ легла. Искам да кажа на гражданите да бъдат спокойни, защото в момента свободните легла на територията на страната са над 62 % за всички тези категории. А специално за София са между 60 и 69 % свободните легла в различните категории, като искам специално да подчертая за анестезиологичните отделения, където хората се притесняват дали има апарати, дали ще стигнат за обдишване. 63 % са свободните легла в момента, а в София 52 %. Така че мрежата е готова и може да приеме това предизвикателство.
Водещ: Добре, това звучи добре. Как ще се плащат обаче за...
Петко Салчев: Във връзка с плащанията искам да кажа, че преди два дена наредих плащане на всичките аптеки за това, което е по изискванията на НЗОК по националния рамков договор. Така че там има средства, където те да могат да закупуват лекарства от търговците на едро. На 24-и ще бъдат преведени средствата на всичките главни партньори. Искам да кажа, пак с цифри ще говоря, за да не бъде...
Водещ: Вие сте човекът на цифрите, затова сме ви поканили.
Петко Салчев: Ще бъдат преведени над 20 милиона на общопрактикуващите лекари, на 24-и ще бъдат наредени на районните здравни осигурителни каси, които ще ги разпределят по съответния ред на договорните партньори . За специализираната извънболнична помощ ще бъдат наредени 21,8 милиона лева, за денталните медици – 16 милиона, за лабораториите – 8 милиона, за онколекарствата, които се ползват в лечебните заведения – над 52 милиона, и за болниците, за дейността, която извършват , над 72 милиона. Така че лечебните заведения ще бъдат осигурени със средства за това, което са извършили през миналия месец. В момента се приемат данни за следващия период какво ще се прави. Специално за коронавируса няма специфична клинична пътека, използва клинична пътека номер 104, която е в рамковия договор, като са пуснати указания до всички лечебни заведения за болнична помощ как се действа при този случай.
Водещ: Добре. Хайде сега да си припомним нещо много важно, което каза миналата седмица в ефира ни бившият здравен министър д-р Петър Москов, след което ще ви помоля да коментирате.
Петър Москов: Болниците са в режим на самоналожени и наложени от карантината, режим на неприемане на планови болни. Болниците работят и получават възнаграждението си на базата на количеството минали пациенти. Тоест в края на този месец, ако половината от потенциално преминалите пациенти през една болница не преминат, болницата ще получи наполовина по-малко пари. А ако не се вземат следните мерки: Министерството на здравеопазването моментално да търси законодателна инициатива, която да даде възможност на касата да заплати на болниците по различен начин. Не за извършена дейност, а на исторически принцип, от заплащането, което е за последния месец , в края на този месец ще има не само изнервени, демотивирани, нежелаещи да работят хора, а и крайно неудовлетворение от това, че накрая няма да получат парите за това, което правят заради всички.
Водещ: Има ли опасност да се случи това, за което говори бившият здравен министър? Тъй като сега няма планови болни, няма планови операции, накрая на деня, накрая на месец те получат много по-малко.
Петко Салчев: Няма планови операции, но болниците продължават да изпълняват дейността си, особено там, където се нуждаят гражданите за достъп, при обостряне на състоянията. Проблемът всъщност е разрешен, ние сме говорили с Министерството на здравеопазването и с Надзорния съвет, в следващите месеци, тъй в момента този месец е наполовина зает от кризата да кажем, тя ще продължи следващия месец в половината, така че надявам се след приключването на кризата да започнат да работят в нормален режим болниците. Но ако се наложи промяна на начина на плащане, това ще се уреди на базата на законодателството и на базата на националния рамков договор. Разработени са вариантите, аз смятам, че няма защо да се притесняват колегите.
Водещ: Сега една, как да кажа, крайна мярка, на нас ни звучи крайна, обаче нещата толкова бързо се променят, че вече нищо не изглежда толкова крайно. Може ли да се стигне в България като в ситуацията в Испания, където заради кризата с коронавируса държавата започна да национализира частните болници, за да бъдат те под държавен контрол. Как мислите?
Петко Салчев: Ами аз ще дам пример. В момента имаме две болници, казвам го, имаме две болници – една държавна и една частна, в София, които те са под карантина. И двете действат по еднакъв принцип, по еднакъв начин, изпълняват всичките указания на националния щаб и по еднакъв начин ще бъдат заплащани. Тука проблемът е, че...
Водещ: Правилно ли ви разбрах, че са под карантина?
Петко Салчев: Разбира се.
Водещ: Две болници?
Петко Салчев: Едната болница има структура, която е карантинирана, а другата е цялата в момента е под карантина. Случая знаете, няма да казвам...
Водещ: Така, слушам ви, и двете болници?
Петко Салчев: И двете болници изпълняват указанията на НЗОК, за да бъдат спокойни, тъй като голяма част от болниците не работят по клинична пътека 104. Това е инфекциозните заболявания. Със заповед на Районната здравна инспекция, когато се обяви карантина в лечебното заведение, тази заповед се изпраща до лечебното заведение и до районната каса. Веднага се предприемат мерки за включване на този период на криза на сключване на допълнителен договор, анекс с лечебното заведение и се преминава по изпълнението на пътека 104. Като й се дава указание, за да бъде ясно на всички граждани, на всички, които се намират на територията на карантинираната болница, или структура от болницата, веднага преминават по тази пътека, защото това е карантинна мярка, а не лечебна мярка. Пациентите, които са вътре и се лекуват по друго заболяване, продължават да получават своето лечение, ще бъдат заплатени за това лечение. Така че всичко това в нашите указания е разпратено по лечебните заведения и е ясно вече на всичките управители на лечебни заведения.
Водещ: Това е важно, да има протокол в тази ситуация.
Петко Салчев: Да, като едно от основните изисквания за контрола, за да няма, тъй като има проблем, дали няма някъде да бъде направено нещо, е, че епикризите, които се издават след приключване на карантината, лечението или т.н., ще бъдат проверявани на национално ниво, в централно управление на НЗОК, за да може реално да се отчете какво се е извършило. И още само една добавка, при епикризите изрично се изисква да бъде записано указанието за това, че ако се наруши карантината след излизане на домашно лечение, ще бъдат подведени под ударите на закона за неспазване на указанията.
Водещ: Моля ви, наистина най-важните неща, които трябва да знаят нашите зрители, за този облекчен режим за изписване и отпускане на лекарства, които приехте преди дни, защото това засяга много, много хора, които ни гледат.
Петко Салчев: Да, преди дни дадохме едно указание. Вчера четири часа работихме заедно с колегите във Фармацевтичния съюз и допълнихме указанието, за да може точно и ясно да бъде казано, че достъпът на гражданите до фармацевтичната услуга и до лекарства трябва да бъде максимално улеснен, така че те да получават това, което е необходимо, с удължаване на протоколите, с ползването на т.нар. „Ес” отрязъци на рецептите, за да не се струпват пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, с всичките възможности, които ни позволява в момента нашата информационна система и информационната система на аптеките. И това е моето предизвикателство все повече да се дигитализира НЗОК.
Водещ: Благодаря ви много. Аз ви пожелавам успех на тази изключително важна институция в тези смутни времена и ми обещайте, че ще работите наистина за електронно здравеопазване. Защото днешната криза ни доказва колко сме уязвими и колко имаме нужда точно от електронно здравеопазване.